Wednesday 27 May 2020

Woningmarkt potdicht door aanpak AFM

10 september 2009 door:  
Rubriek: Nieuws uit de woningmarkt

Starters op de woningmarkt dreigen de dupe te worden van de plannen voor de aanpak van tophypotheken die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gisteren presenteerde.

Als jonge huizenkopers niet meer dan 100% van de aankoopwaarde van een woning kunnen financieren, zoals staat vermeld in het voorstel, zal de huizenmarkt compleet op slot gaan.

Die waarschuwing doet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Volgens een woordvoerder houden juist de starters de huizenmarkt nu nog draaiende en wordt het door de barrière die de financiële waakhond opwerpt, voor hen juist lastiger een huis te kopen.

„We willen dat dit punt absoluut van tafel gaat. De AFM zet in op een verkeerde koers. In plaats van wat te doen aan de huidige problematiek, deelt ze een tik uit aan starters en zegt ze in feite ’ga eerst nog maar wat sparen voordat je je op de huizenmarkt begeeft’. Dat zal een gevaarlijk destabiliserend effect op de markt hebben.”

Vereniging Eigen Huis ziet het somber in voor de starters. „De starter mag straks geen voorschot meer nemen op een toekomstige loonstijging. Alleen nog bij hoge uitzondering, wanneer een werkgever een loonsverhoging toezegt. Iedereen weet dat dit in de praktijk een utopie is. Zie nog maar als starter aan een woning te komen”, meent een woordvoerder.

Minister Bos (Financiën) vraagt zich ook af of de code de positie van starters niet onmogelijk maakt. Toch is de bewindsman voorzichtig optimistisch. „Het is beter dan wat er lag, maar ik ben er nog niet van overtuigd dat dit allemaal optimaal is.”

In Nederland heeft maar liefst 27 procent van de huizenkopers meer geleend dan 112% van de woningwaarde. Dit betekent dat bij ontslag of echtscheiding een gezin, gegeven de huidige economische omstandigheden, al gauw blijft zitten met een restschuld van tienduizenden euro’s. Buiten IJsland kent geen enkel ander land in Europa zo’n torenhoge hypotheekschuld per huishouden.

„Dit is een heel ongewenste situatie, zeker ook met het oog op de verwachte stijging van werkloosheid, de dalende vraag naar woningen en de onzekere economie. Met deze voorstellen willen we voorkomen dat huishoudens in de toekomst nog met dergelijke schulden kunnen blijven zitten. Dit is niet om de starters te pesten, maar dit doen we om de mensen te beschermen. De laatste jaren is er te vaak een loopje genomen met de voorzichtigheidsnorm. We moeten nu weer terug naar oer-Hollandse degelijkheid”, reageerde Hans Hoogervorst van de AFM gisteren.

In april van dit jaar riep de AFM al dat de tophypotheek aan banden gelegd moest worden. Dit stuitte op veel verzet. De AFM heeft daarom een aantal uitzonderingen aangebracht. Zo kan er toch tot 112% van de aankoopwaarde worden geleend indien eigen vermogen aanwezig is, of het geld voor een verbouwing wordt gebruikt die leidt tot een hogere waarde van de woning, of wordt gebruikt voor een hypotheek die gezien de inkomensnorm laag is.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld.