Wednesday 27 May 2020

Stormloop Nationale Hypotheek Garantie

18 januari 2010 door:  
Rubriek: Nieuws uit de woningmarkt

Het aantal huishoudens dat een koopwoning laat financieren met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), stijgt. De garantieregeling is razend populair nu ook huizen tot 350.000 euro ermee gefinancierd kunnen worden. Bovendien neemt het aantal gedwongen woningverkopen met de regeling af.

Dat blijkt uit jaarcijfers van NHG, die vandaag worden bekendgemaakt. In 2009 hebben ruim 97.000 huishoudens de aankoop of verbouw van hun eigen woning gefinancierd met de garantieregeling. Hiervan hadden er 75.000 betrekking op de aankoop van een woning. Dat is bijna twintig procent meer dan in 2008. De toename is een direct gevolg van de tijdelijke verhoging van de wettelijke kostengrens naar 350.000 euro sinds 1 juli 2009. Hierover werden tussen de NHG, banken en ministerie van VROM afspraken gemaakt.

De verhoging moet vooral voor een katalyserende werking zorgen om starters aan een aantrekkelijk koophuis te helpen, zo stelt NHG-directeur Karel Schiffer in een reactie. Die maken het meest gebruik van de kredietregeling. De NHG geeft kredietverstrekkers de garantie dat indien een woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, de restschuld aan de geldverstrekker wordt uitgekeerd. Het aantal gedwongen verkopen van woningen, die gefinancierd zijn met de regeling, is in 2009 ondanks de kredietcrisis en ingestorte huizenmarkt gedaald.

Afgelopen jaar werden 763 NHG-woningen gedwongen met verlies verkocht, slechts 17 procent minder dan in 2008, toen het om 927 huizen ging. Schiffer had in 2009 een catastrofale ramp verwacht met grote verliezen. „Wonderbaarlijk bleven we voor veel ellende bespaard. Neemt niet weg dat we voor 2010 gematigd positief zijn. Mogelijk krijgen we nog last van een naijleffect.”

Echtscheiding
In één op de drie gevallen werd de gedwongen verkoop veroorzaakt door echtscheiding, in slechts één op de tien gevallen was werkloosheid de oorzaak. Tegenover de daling van het aantal gedwongen verkopen, staat dat het aantal geregistreerde betalingsachterstanden ten aanzien van leningen met NHG in 2009 in vergelijking met 2008 is toegenomen met 28 procent.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld.