Wednesday 27 May 2020

Onzeker bij de Hypotheker

30 september 2009 door:  
Rubriek: Nieuws uit de woningmarkt

De grootste tussenpersoon op hypotheekgebied, De Hypotheker, wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek instelt naar mogelijke oneerlijke concurrentie door de Rabobank. De bank maakte eerder bekend de samenwerking met het intermediair op te zeggen per 1 oktober. Hierdoor mag de instelling geen hypotheekproducten meer van de Rabobank aanbieden.

Volgens directeur Bas Millenaar van De Hypotheker is dit besluit in strijd met de zorgplicht die aanbieders opgelegd hebben gekregen van de toezichthouders. „Wij zijn wettelijk verplicht klanten een breed scala van producten aan te bieden, zodat zij ruim de kans hebben het beste product tegen de scherpste prijs te kiezen. Maar door de opzegging van de samenwerking zijn we juist beperkt in ons aanbod.”

De Rabo zou volgens Millenaar concurrentievervalsing in de hand werken door in winkel A het product wel te verkopen maar in winkel B niet.

De bank zelf spreekt in een reactie van vrijheid van ondernemerschap. „Het karakter van De Hypotheker verandert steeds meer van intermediair naar financieel dienstverlener. Het zegt een levenslange relatie te willen opbouwen met de klant. Daarmee komt het bedrijf in ons vaarwater”, aldus een woordvoerder. Of de bank de samenwerking met méér distributeurs tegen het licht gaat houden, kon hij gisteren niet aangeven.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld.