Wednesday 27 May 2020

ING: woningprijs pas in 2015 weer op oude niveau

20 december 2009 door:  
Rubriek: Nieuws uit de woningmarkt

De huizenprijzen in Nederland zullen waarschijnlijk pas in 2015 weer terug zijn op het oude piekniveau van 2008. Voor komend jaar zullen de huizenprijzen gemiddeld 8 procent lager liggen dan tijdens de piek van augustus 2008. De daling van de prijzen zal tot halverwege 2010 aanhouden, daarna zullen de huizenprijzen weer voorzichtig gaan stijgen.

Dat stelt het Economische Bureau van ING in haar Maandrapport Economie, dat gisteren werd gepubliceerd. ING is daarmee de eerste die het langjarige effect van de huidige kredietcrisis en de recessie op de huizenprijzen heeft becijferd. ING is, na de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. ING verwacht dat de huizenprijzen in 2009 met 6 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder en in 2010 per saldo nog eens 1,5 ten opzichte van 2009.

Het scenario van ING houdt geen rekening met eventuele aanpassingen in de fiscale behandeling van het eigen huis. Die aanpassingen zijn niet uitgesloten, omdat een aantal werkgroepen in opdracht van het kabinet bezig is te inventariseren waar het rijk kan bezuinigen. Daarbij wordt nadrukkelijk ook gekeken naar aanpassingen in de hypotheekrenteaftrek. Dergelijke voorstellen kunnen grote invloed hebben op de prijsvorming op de huizenmarkt.

Hoofdeconoom Charles Kalshoven van ING beaamt dat de voorspelling van ING „beleidsarm” is. „Het is dan ook geen exacte schatting, maar een raming op basis van wat er bekend is over de beweging van huizenprijzen. We weten dat de huizenprijzen later pieken en ook later herstellen dan de algehele economie. Ze reageren trager. De recessie is nu officieel voorbij en voor 2010 zien we een herstel van de economie, en ook de huizenprijzen zullen dan stabiliseren. Het aantal transacties zal zelfs al weer gaan stijgen in 2010. Wat wij hebben aangegeven is dat het nog jaren duurt voordat het herstel weer volledig is.”

De huizenmarkt is sinds eind vorig jaar flink opgeschud. Momenteel staan er 170.000 huizen te koop, tegen normaal 125.000 huizen. De gemiddelde huizenprijs daalde in het derde kwartaal nog met 4,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, en er werd een kwart minder huizen verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De markt bevindt zich na twee decennia van bijna onafgebroken stijging nu op een „historisch dieptepunt”, stelde de Nederlandse Vereniging van Makelaars in oktober al vast. De daling begon in september 2008, toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging. NVM-voorzitter Ger Hukker zei in oktober 2008: „We zien een rustigere en stabiele markt. Er is geen sprake van een diepe val, maar echt positieve signalen zijn er nog niet.”

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld.