Wednesday 27 May 2020

Huizenmarkt trekt aan, verkoopprijs stijgt

25 juli 2009 door:  
Rubriek: Nieuws uit de woningmarkt

De Nederlandse huizenmarkt is de afgelopen drie maanden aangetrokken. De verkoopprijs van een Nederlands huis steeg, net als het aantal verkochte huizen. Daarmee is de neerwaartse spiraal van de drie voorgaande kwartalen doorbroken. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekendgemaakt.

Verkopen
In de maanden april, mei een juni werden er 32.000 huizen verkocht. Dat is 26 procent meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De prijs van een gemiddeld huis steeg met 1,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, tot 225.000 euro.

Toch is NVM-voorzitter Ger Hukker voorzichtig over het herstel. Hukker constateert dat het aantal verkochte huizen 33 procent minder is dan in het tweede kwartaal van 2008. Ook de prijzen liggen gemiddeld 5,6 procent lager dan een jaar geleden.

Langer te koop
Tegelijkertijd komen er steeds meer koophuizen op de markt. In het tweede kwartaal stonden in totaal 162.000 panden te koop en een huis staat gemiddeld 182 dagen te koop. Het vorige kwartaal was dat nog 105 dagen.

Voor makelaars blijven het zware tijden. Leden van de NVM draaien 40 procent minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar laat de vereniging donderdag weten.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld.