Wednesday 27 May 2020

Belegger kijkt naar huizenmarkt VS

24 augustus 2009 door:  
Rubriek: Nieuws uit de woningmarkt

Na de koersstijgingen van de afgelopen weken staan de beursgraadmeters wereldwijd rond het hoogste punt van het jaar. Grote vraag is nu of deze rally zal doorzetten. De komende week moet het voor beleggers vooral komen uit gegevens over de Amerikaanse huizenmarkt en consument.

Vrijdag kregen de beurzen al veel steun van nieuws over de Amerikaanse woningmarkt. Het aantal verkopen van bestaande woningen bleek in juli met 7,2 procent te zijn toegenomen. Dit was de sterkste groei in twee jaar en een teken dat de woningmarkt in de VS herstelt.

Komende week moet duidelijk worden of deze gedachte hout snijdt. Maandag wordt de stand van de Case-Shillerindex gepubliceerd met de prijsontwikkeling van huizen in een aantal grote Amerikaanse steden. Woensdag komen cijfers over de verkoop van nieuwe huizen naar buiten.

Verder is een belangrijke vraag of de Amerikaanse consument zich laat aansteken door de goede stemming op de beurzen. Veel economen vrezen dat Amerikanen terughoudend zullen blijven met nieuwe uitgaven en zich voorlopig richten op sparen om zo hun financiën te versterken. Omdat de Amerikaanse consument wordt gezien als de aanjager van de wereldeconomie, zou dit het herstel beperken.

Dinsdag publiceert onderzoeksbureau The Conference Board zijn index voor het consumentenvertrouwen. Toen uit de vertrouwensindex van de Universiteit van Michigan onlangs bleek dat de consument het meest negatief is sinds maart, leidde dat tot flinke koersdalingen op de beurzen.

Vrijdag komen harde gegevens over het gedrag van de consument naar buiten. Dan worden de cijfers over de Amerikaanse consumptie in juli gepubliceerd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteert donderdag hoe het in Nederland met de detailhandelsverkopen gaat. Dezelfde dag publiceert het CBS ook de meest recente stand van het ondernemersvertrouwen.

Het halfjaarcijferseizoen loopt langzaam op zijn einde, maar een aantal Nederlandse bedrijven met een notering op het Damrak loopt zich nog warm voor de cijferpublicatie. Woensdag komen onder meer bierbrouwer Heineken en vastgoedbedrijf Corio met de resultaten. Donderdag staat bouwer Bam op de rol. Vrijdag is een volle dag met onder meer tankoverslagbedrijf Vopak en een groot aantal kleinere fondsen.

Verder publiceren de ABN Amro en Rabobank woensdag cijfers. Beide banken zijn niet genoteerd aan de beurs.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld.